keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Tilkkutekniikka


Lupasin Feikki-postauksessa näin: "Tilkkutöissä voi ihan hyvin ilotella keskenään eri kokoisilla väripinnoilla ja vaikkapa vinolla ladonnalla. Itse asiassa näistä olisikin pari esimerkkiä, niistä myöhemmin..." Tässäpä vinon ladonnan osuus.

Norjalaisen Gerd Gellein Merkesdalin taustablokki-tilkkutyötekniikka on opittu Näpsän tilkkutyö-valinnaiskurssilla Verkarannassa keväällä 2010.

Tässä on kyseisellä tekniikalla valmistettu huonekaluvalmistajien mallitilkuista isohko meikkipussi. Myös vetoketju on kierrätysmateriaalia. Ompelin tähän myöhemmin satiinikankaisen vuorin, kun kangasta jäi vielä yli alushameesta. Meikkipussi on annettu lahjaksi, joten saamme tyytyä tähän hieman ylivalottuneeseen kuvaan - parempaa en enää saa otettua. Yleensä kuvatessa otan aina automaattisalaman pois päältä, tämä kuva on yksi esimerkki miksi niin kannattaa tehdä.


Tässä muutama pussi tai tyynynpäällinen samalla tekniikalla. En ole vielä päättänyt, mihin nämä käytän.

Taustablokki-tekniikalla valmiita tilkkuja tulee yhtä monta kuin on pinonnut kankaita päällekkäin. Meikkipussi-työhön taisin käyttää neljää eri ruskean sävyistä kangasta, joten toiset kaksi valmista tilkkua käytin tähän pussukkaan:


Alla olevissa kahdessa pussissa neljä tilkkua on ommeltu yhteen kummallekin puolelle. Näissä siis taisin käyttää 8 eri kangasta kussakin, kun valmiita tilkkuja tuli 8. Linkkaamassani ohjeessa suositellaan käyttämään kuutta eri kangasta, muistaakseni Näpsässä ohjeistettiin kankaiden määräksi 4-8. Jos tekee blokit ohjeen mukaan, niin jokaisessa tilkussa on 9 kenttää (tokihan tuota määrää voi muunnella, voisi toimia myös neljään vinoon osaan jaettuna hyvin - esim. jos haluaa hieman isompia väripintoja ja tilkkujen koko rajoittaa). Näin ollen joka tilkussa on vähintään kahdessa kentässä sama kangas (käsi ylös, kuka ei heti alkanut laskea?). Yllä olevassa työssä samaa väriä on maksimissaan 3 kentässä, mutta ne ovat sijoittuneet niin, etteivät samat kangaspalat ole koskaan vierekkäin. (Tämähän on ihan matematiikkaa!)




Puna-beige "shakkiruudutus" onkin yllättävän toimiva, ompeluvaiheessa tietysti vaati vähän enemmän laskentaa, jotta meni oikein - voisin joskus kokeilla hurjemmillakin väriyhdistelmillä. Jos haluaa kokeilla shakkiruudutusta, niin kannattaa ehkä ensin tehdä kokeilutyö, jotta oppii, kuinka homma toimii. En enää muista paljonko ylimääräistä säätöä tuo ruudutus aiheutti.

Valittelin Lisää tilkkua-postauksessa, että paksun kankaan kanssa kovin pienet tilkut eivät toimi, koska pinnasta tulee epätasainen muhkura. Tässä tekniikassa tilkkujen "pulleus" on mielestäni vain etu, koska se korostaa tilkkujen epäsäännöllisiä muotoja. Tätä tekniikkaa aion kyllä joskus vielä kokeilla ohuemmillakin kankailla.

Tilkkuaiheet loppuvat nyt hetkeksi, ellei Tilda-tyynyjä lasketa. Huonekalukankaista tehtyjä juttuja on tulossa vielä muutamia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti